Професионална оријентација

25.04.2020. год.

Драги осмаци,

надам се да сте добро и да сте се до сада привикли на новонасталу ситуацију, која надам се пролази и успели да организујете своје време и у погледу учења и забаве.

Надам се да сте задовољни како је прошао пробни завршни испит и да сте увидели на чему морате радити у наредном периоду како би допунили ваше знање. То сви можете, само се потрудите и будите упорни!

Пошто за сада званичних обавештења нема у погледу уписа у средње школе и како ће се све одвијати (још је рано за ова обавештења), а претпоставља се да ће се упис одвијати, ту сам да вам помогнем око избора будућег занимања. Жао ми је што нисмо у могућности да у школи разговарамо на ову тему и да вам одговорим на сва ваша питања у погледу уписа. Али док ова ситуација не прође морамо се снаћи на овакав начин.

У наредном периоду, кад год Вам буде одговарало попунићете упитнике на следећа два линка :

http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/upitnik_po.php    УПИТНИК ПРОФЕСИОНАЛНА ИНТЕРЕСОВАЊА (они нуде опцију да прескочите одређене области интересовања, немојте, потрудите се да одговорите на сва питања)

http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/upitnik_s.php   УПИТНИК  СПОСОБНОСТИ – ПРОЦЕНА СОПСТВЕНИХ СПОСОБНОСТИ

        УПУТСТВО ЗА ПОПУЊАВАЊЕ: Полако попуњавајте (оцењујете сваку тврдњу од 1 до 5 оценом), немојте журити, добро прочитајте тврдње, прочитајте са леве стране занимања у падајућој листи за сваку област имате понуђена, размислите коју оцену ћете дати. Веома jе тешко када сте у ситуацији да себе процењујете, али потрудите се.

Напомињем да ови тестови нису права процена твојих професионалних интересовања или способности, већ твоја лична процена!!!!!! Детаљну и прецизну анализу способности врши психолог!

На сајту Завода за запошљавање постоји посебна секција Водич за основце и у оквиру ње издање у пдф-у „Водич за избор занимања“ који можете погледати на следећем линку: www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/pdf/vodic_za_izbor_zanimanja.pdf.

Док не будемо имали тачне и конкретне информације у погледу уписа усмерите се на сајтове средњих школа које сам вам у претходном посту написала. Преко сајтова средњих школа можете добити доста информација о занимањима и смеровима које нуде.

         Када завршите попуњавање упитника на мој мејл: pedagog@skoladositejklupci.edu.rs  ћете послати следећу страну (попуњену).

Молим вас, немојте ми слати слике екрана где се види да је упитник урађен, него горе попуњену табелу резултати.  Обавезно напишите ваше име и презиме како бих знала чији су резултати.

У редовним околностима бисмо заједно анализирали ваше резултате и на основу те анализе бих вам давала савет и препоруку за упис у средњу школу, али пошто су околности овакве ја ћу вам мејлом одговарати и дати своје мишљење (а ви слободно можете питати шта вас занима у погледу ваших резултата).

Ваш педагог Мирјана Поповић