Чувари природе

06.04.2020. год.

Наставна област ИЗВОРИ И ПОСЛЕДИЦЕ ЗАГАЂИВАЊА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
Наставна јединица Озонске рупе и последице
Врста (тип) часа  обрада


Озонски омотач (озонски слој или озоносфера) је слој у Земљиној атмосфери који садржи високе концентрације озона. Овај слој упија 93-98% сунчеве светлости високих фреквенција који се називају ултравиолентни сунчеви зраци, штетни за живи свет на Земљи. Озоносфера се налази између тропосфере и стратосфере 

                                     

Штетне супсатнце имају главну улогу у разарању озона. Оне којe доспевају у атмосферу налазе се једињења попут оних која садрже хлор , флуор , бром и угљеник. То су фреони . Та једињења се пре свега користе у технологијама хлађења, тј. за фрижидере и замрзиваче, као и спрејеви дезодоранса и антиперспираната

Ова једињења у атмосфери разлажу атоме озона, чиме се тањи озонски омотач и настају озонске рупе.

Реакције су интензивније уоблацима, који се брже формирају изнад области са изузетно хладном климом. Управо због тога су озонске рупе прво настале изнад Антарктика, Резултат смањења дебљине слоја озона јесте опасност по здравље људи и животну средину. Увећана стопа обољевања од рака коже, очне катаракте и слепила директне су последице губитка слоја озона.

Популација риба у светским океанима и морима ће драстично опасти, тако да ће опасти и излов риба у сврху људске исхране. Развој биљака биће успорен а са тиме ће опасти и приноси. Многе биљке и животиње, нпр. пингвини, највероватније ће изумрети.

За сада је озонски слој само истањен, али ако се настави са коришћењем спрејева и других штетних супстанци може се довести до несагледивих последица по живи свет на Земљи.

Можете најважније преписати у свеску и не слати ништа у гугл учионицу, нити на емаил.

                                                                                                                    Наставник Драган Николић