Српски језик, математика и природа и друштво

27.03.2020. год.

 ПРИРОДА И ДРУШТВО

На 11. и 12.страни уџбеника Приреде и друштва налази се лекција : Воде нашег краја.                           Прочитајте лекцију,запишите наслов и писмено одговорите на питања испод лекције на страни 12.(Последњи,зелени правоугаоник,где је нацртан мегафон –има 5 питања.Не преписујете питања,само у школску свеску пишете одговоре.)Ово је задатак за све ученике.

МАТЕМАТИКА Молим вас да први задатак одрадите писмено, да видим поступак!  
1. Израчунај: 132:6=             909:9=                   192:3=                            348:4.=           700:5=                            655:5= 2. У четири продавнице има 760 кутија прашка. Ако је у једној 190 кутија, колико је у осталим ако су  равномерно распоређене? 3. Марко је имао 660 динара. Половину тог новца је брату, а петину сестри. Колико му  је новца остало? 4. Ивона је имала 273 салвета , а Милена је имала 3 пута мање од ње. Колико су имале салвета заједно? 5. Одреди осмину  збира бројева 650 и 302.

Додатни задатак (ко жели,има могућност и вољу): Истражи и сазнај нешто више о водама нашег краја: Дрини,Јадру,Жеравији,Зворничком језеру…Можеш користити интернет, енциклопедије…

СРПСКИ ЈЕЗИК    – УЧИМО НЕШТО НОВО                         

Дан може бити хладан, срце заиста куца,сунце сија, мозак јесте у глави, сат може бити златан, мечка живи у шуми, хлеб може бити ражани, шећер смеђ, баклава преслатка.А може ли човек стварно бити хладан? Може, али тад није жив. Ипак често кажемо за некога да је хладан.Тад реч хладан нема право значење, већ пренесено и значи да је човек безосећајан.Често ти мама, тата, бака или дека кажу да си њихово срце и или сунце, или злато, или душа… Ти си наравно дете, али ти овим речима они казују да си добро дете и да те они много воле.Е тад речи сунце, срце, злато имају пренесено значење.Баклава је углавном преслатка, јер има пуно шећера, али ми и за децу кажемо да су као шећер, да су слатка и преслатка, јер су прелепа.У свеске препишите реченице, а онда поред сваке реченице у којој је реч са пренесеним значењем,напиши шта она уствари значи.                                                                                                                                

Право и пренесено значење речи  (наслов)                                                                                       
Право значење                                пренесено (фигуративно) значење                                                                    Баш је хладан дан.                 Он је хладан човек. (Он је безосећајан.)                                                                    Срце му је убрзано куцало.               Баш си срце! (Баш си добар.)                                                        
Сунце је засијало.                            Ти си моје сунце! (Пуно те волим.)                                                                       Мозак је у глави.                    Био је мозак операције. (Он је све смислио.)                                                               Боли ме глава!                          Он је глава породице. (Он је главни у породици.)                             
Мира носи златан сат.     Он је златан дечко! (_________________________)                                                             Видео је мечку у шуми.           Миланов тата вози мечку. (______________________)                                                      Ражани хлеб је укусан.              Тај човек је као хлеб! (__________________________)                                                     Смеђи шећер је здравији.             Он је шећер!  (_____________________________)                                                 
Ова баклава је преслатка.          Ова девојчица је преслатка.(_____________________)                

Ако се сетиш још неког примера, напиши га, ако не, доста је и ово.                               Учитељица Јасмина