Српски језик, Природа и друштво

Клупци, 18. март 2020.

Добар дан, паметнице моје,

Надам се да пратите часове за трећи разред на РТС 3 каналу. Ево и првог домаћег задатка. Препишите правилно овај текст у свеску за Природу и друштво. Водите рачуна о правопису. Пишите лепо, не морате журити. Кад завршите, фотографишите и пошаљите ми на вибер, како бих ја прегледала и забележила да ли сте добро урадили. Рок за предају је петак до 10 часова. Молим вас, потрудите се, јер ћете , кад кренете у школу радити тестове и на основу тога добити оцене.

П.с. Немојте заборавити да научите Природу- уџбеник – Изглед завичаја – стране 8, 9 и 10.

Молим вас да, ако може неко ко живи близу Чеде , одштампа ово и да му да уради, пошто његов тата нема вибер.

                                                                                                 Срдачан поздрав,

                                                                                                 Учитељица Снежа

МОЈ ЗАВИЧАЈ

ЗОВЕМ СЕ __________________________________________. УЧЕНИК САМ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ У КЛУПЦИМА.

КЛУПЦИ СУ ПРЕДГРАЂЕ ЛОЗНИЦЕ, ГРАДА НА ДЕСНОЈ ОБАЛИ ДРИНЕ. МОЈ ЗАВИЧАЈ СЕ ЗОВЕ ЈАДАР, А ИМЕ ЈЕ ДОБИО ПО ИСТОИМЕНОЈ РЕЦИ. ПОРЕД ДРИНЕ И ЈАДРА, КРОЗ НАШ КРАЈ ПРОТИЧУ И ДРУГЕ РЕКЕ: ШТИРА, ЖЕРАВИЈА, ЛЕШНИЦА, ЛИПНИЦА И ДРУГЕ

ЈАДАР ОКРУЖУЈУ ЧЕТИРИ ПЛАНИНЕ ВЛАШИЋ, ЦЕР, ГУЧЕВО И СОКОЛСКЕ  ПЛАНИНЕ. У ЊЕМУ СЕ НАЛАЗИ И БРДО ИВЕРАК.

У ОКОЛИНИ ГРАДА СУ БРОЈНА СЕЛА: РУЊАНИ, БРЕЗЈАК, ЛИПНИЦА, ВЕЛИКО СЕЛО, ЛИПНИЧКИ ШОР ИТД.

НАШ ЗАВИЧАЈ ЈЕ ПРИВЛАЧАН ЗА ТУРИСТЕ. ТУ ЈЕ ПОДРИЊСКА ЛЕПОТИЦА БАЊА КОВИЉАЧА, ЗАТИМ ТРШИЋ, РОДНО СЕЛО ВУКА КАРАЏИЋА, КАО И МАНАСТИР ТРОНОША, САГРАЂЕН У 13. ВЕКУ.  ЛЕПО ЈЕ ПРОШЕТАТИ И УЛИЦОМ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА. МНОГИ ТУРИСТИ ВИКЕНДЕ ПРОВОДЕ НА ГУЧЕВУ, НА КОМ СЕ НАЛАЗИ СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ. У СЕЛУ ТЕКЕРИШ СЕ НАЛАЗИ СПОМЕНИК ПОСВЕЋЕН ЈУНАЦИМА ЦЕРСКЕ БИТКЕ.

ЈЕСТЕЛИ ПОСЕТИЛИ СВА ОВА МЕСТА?  АКО НИСТЕ, ПОЖУРИТЕ! НЕМОЈТЕ ЗАБОРАВИТИ НИ СУНЧАНУ РЕКУ, ЕТНО – СЕЛО НА ОБАЛИ ДРИНЕ. ДОЂИТЕ У ЛОЗНИЦУ , НЕОКЛЕВАЈТЕ! ДОЖИВЕЋЕТЕ НЕЗАБОРАВНЕ ТРЕНУТКЕ У ЊОЈ.